Responsabilitate socială

Responsabilitate Socială

Suntem ferm convinși că, pe lângă obiectivele noastre de a ne dezvolta și de a obține rezultate financiare cât mai bune, de la an la an, avem și responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea societății. Suntem prezenți de 25 de ani pe piața din România și, încă de la începuturi, banca noastră a susținut activ proiecte pentru protejarea mediului, facilitarea accesului la educație,  educatie financiară, programe sociale, culturale și sportive, precum și alte inițiative cu impact semnificativ asupra comunității.

An de an, alocăm resurse semnificative pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a României și ne implicăm în proiecte din arii diverse, pentru a ne atinge angajamentul de a servi interesele comunității.

Protectia mediului

Ne mândrim cu implicarea noastră activă în proiecte de protecție a mediului, un angajament care își are rădăcinile în convingerea pe care o avem că practicile de afaceri responsabile sunt esențiale în peisajul dinamic de astăzi. Investind și sprijinind inițiativele de protecție a naturii, nu numai că ne aducem aportul la bunăstarea planetei, dar ne aliniem și răspundem cât mai fidel valorilor clienților și partenerilor noștri.

Degradarea mediului prezintă riscuri, atât pentru populație, cât și pentru economii, având un impact asupra resurselor, lanțurilor de aprovizionare și rezistenței generale. Investind în proiecte care protejează habitatele naturale, reduc amprenta ecologică și promovează practicile sustenabile, banca nu numai că își îndeplinește responsabilitatea socială corporativă, ci și consolidează fundația pentru o afacere de succes, prietenoasă cu natura.

Și pentru că dorim să contribuim la un viitor mai sigur pentru generațiile viitoare,
colaborăm pe termen lung cu organizația World Wide Fund for Nature (WWF România) începând din 2010, când am introdus WWF Bonus Card, primul card de afinitate cu componentă ecologică din România. Banca direcționează 0,3% din valoarea tranzacțiilor efectuate cu acest card de credit către proiectele locale de mediu ale ONG-ului, fără a implica costuri pentru posesorul cardului. Prin intermediul WWF Bonus Card, angajații și clienții au oportunitatea de a contribui la protejarea habitatelor naturale. În perioada 2010-2023, Garanti BBVA a susținut diverse proiecte locale WWF.

Astfel, Garanti BBVA, a direcționat, în cadrul parteneriatului, până în prezent, circa două milioane de lei WWF România, pentru a sprijini dezvoltarea și implementarea proiectelor sale de mediu în România.

În anul 2023, am susținut un proiect mult îndrăgit, LYNX Festival, care a avut loc la începutul lunii iunie, la Brașov, și și-a propus să aducă natura mai aproape de publicul larg prin documentare și fotografii, două dintre cele mai expresive arte vizuale. Festivalul, organizat de asociațiile România Sălbatică și Forona, a inclus cinci zile de proiecții de filme, expoziții, ateliere și activități în aer liber, subliniind rolul naturii în vieţile şi activităţiile noastre, contribuind totodată la creşterea conştientizării importanţei protejării mediului. Cea mai recentă ediție a festivalului, susținută de Garanti BBVA, a adus peste 1.000 de spectatori la proiecțiile de film și multe alte sute la celelalte activități.

Și pentru că știm că orice contribuție, oricât de mică, poate face diferența, Garanti BBVA a fost alături de Asociația EcoAssist în cadrul inițiativei Plantăm fapte bune în România, prin implicarea echipei Garanti BBVA Romania de în acţiunea de plantăre a unor puieți de salcâm pe un teren degradat din localitatea Moara Domnească, județul Ilfov. Plantarea unui copac este o acțiune esențială pentru sănătatea noastră și a planetei, contribuind la îmbunătățirea calității aerului, conservarea biodiversității și combaterea schimbărilor climatice.

Educație financiară

Educația financiară de la o vârstă fragedă este elementară pentru a le permite indivizilor să ia decizii financiare informate și responsabile pe tot parcursul vieții lor. Noi recunoaștem importanța echipării copiilor si tinerilor și nu numai cu noțiunile și abilitățile necesare pentru a-și gestiona cât mai bine finanțele personale.

Prin diverse inițiative, ne implicăm în facilitarea accesului la concepte financiare esențiale. Un exemplu este colaborarea demarată încă din 2016 cu Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE), banca sprijinind în mod constant lansarea de materiale de educație financiară dedicate elevilor, precum și ghiduri didactice pentru profesori.

Educație

Suntem consțienți că educația are o importanță fundamentală pentru dezvoltarea și progresul indivizilor în societatea contemporană. Este un proces continuu care influențează în mod semnificativ viața fiecărui individ și aduce numeroase beneficii, iar noi ne dorim să fim parte din acest proces.

În acest demers, ne-am alăturat inițiativelor unor organizatii negurnamentale recunoscute pentru rolul lor în comunitate, între care se numără Teach for Romania, Asociația ”Salvați copiii” și Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria. Prin intermediul parteneriatului cu Asociația Teach for Romania, Garanti BBVA a sprijinit organizarea Academiei de Leadership și Formare în Educație, o tabara de cinci săptămâni, de învățare accelerată, menita să-i ajute pe profesorii din comunitatea Teach să schimbe traseul de viață al copiilor din comunități vulnerabile și să contribuie astfel la schimbarea sistemică de care este nevoie.

În Academie, se învață, alături de elevi și părinți, cum se dezvoltă conștient o cultură a reușitei, în măsură să ofere siguranță și apartenență, cum se construiesc obiective, cum se monitorizează progresul și se celebrează micile victorii, cum se readuce în sala de clasă curiozitatea, respectând felul în care creierul învață și dând timp și resurse pentru explorare, testare/practicare, toate acestea fiind elemente integrate care șlefuiesc cariera didactică.

Ne-am alăturat, de asemenea, proiectelor dedicate educației ale Asociației Inovații Sociale Regina Maria. Împreună, ne-am implicat în acțiuni menite să dezvolte abilitățile copiilor din zone defavorizate și să reducă abandonul școlar, crescând șansele la un viitor așa cum își doresc.

Un proiect aprope de sufletul nostru rămâne inițiativa Salvați Copiii România, pe care o sprijinim an de an, denumită Festivalului Brazilor de Crăciun. În cadrul evenimentului, sunt licitați brazi unicat, creați de artiști și designeri recunoscuți, iar fondurile colectate sunt direcționate pentru a sprijini copiii ce provin din medii vulnerabile, care din motive socio-economice nu se bucură de acces egal la educație.

De asemenea, prin intermediul Programului Aspen New Economy & Society sustinut de Garanti BBVA, au fost diseminate beneficiile sănătății financiare și ale educației financiare către un public larg.

Sport

Credem cu tărie că sportul joacă un rol vital în dezvoltarea sănătății fizice, a muncii în echipă și a disciplinei. Astfel că, fiind conștienți de impactul profund pe care sportul îl poate avea asupra indivizilor și societății, ne implicăm în inițiative care promovează și popularizează mișcarea.

Suntem de mulți ani deja alături de ultramaratonistul Claudiu Belețoiu, care în 2023 a alergat pentru a strânge fondurile necesare derulării proiectului Școala de Vară, creat de Asociația TOTUL ESTE POSIBIL, prin care elevii din mediile defavorizate sunt ajutați cu resurse educaționale.

Am sprijinit, de asemenea,  Semimaratonul ”Free Spirit Run Giurgiu-Ruse”, la care au participat  300 de atleți și oameni obisnuiți, care au ales sportul pentru a-și menține sănătatea.

Parteneriatul cu evenimentul „Free Spirit Run Ruse-Giurgiu”, o cursă unică, care leagă România de Bulgaria, a reprezentat mai mult decât o competiție, a fost o adevărată celebrare a conexiunilor și a comunităților transfrontaliere și o onoare pentru noi să fim alături.

Cultură

De-a lungul timpului, Garanti BBVA a susținut în România diverse proiecte culturale, iar în 2023 ne-am alăturat evenimentului Art Safari Bucharest. Am sprijinit cu mult entuziasm Expoziția „Maeștrii Picturii Spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului’’ și am adus aproape românilor opere de artă din vremea Impresionismului spaniol.

De asemenea, în luna copiilor, am fost prezenți la Art Safari Bucharest  Kids, o ediție specială, dedicată celor mici, dar și celor mari.  Lectiile de pictura pentru copii, organizate cu aceasta ocazie, au contribuit la educatia lor culturala. Arta este limbajul sufletului, o expresie universală care transcende granițele, inspirând imaginația și îmbogățind experiența umană. Cu aceste cuvinte în minte, ne-am orientat și spre susținerea altor proiecte, iar pe lista cu care ne mândrim sunt ONG-uri care dezvolta proiecte culturale importante cum ar fi: Fundația Art Production, Asociatia Prietenii Muzeului National de Arta a Romaniei (MNAR), Institutul Cervantes, Fundația Calea Griviței și Asociația ”Artă fără  Frontiere”.