Informații utile pentru actualizarea datelor
Ce informații sunt necesare pentru actualizarea datelor?
Banca are nevoie de informațiile menționate mai jos, atât pentru persoane juridice, cât și pentru persoanele fizice care reprezintă persoanele juridice în relația cu Banca, dar poate solicita și alte documente necesare procesului de actualizare date:
1. Informațiile minime referitoare la persoana juridică includ:
- denumirea;
- forma juridică a societații;
- codul de identificare fiscală şi/sau numărul de înregistrare la Registrul Comerţului sau informaţia echivalentă pentru persoanele juridice străine şi identificatorul entităţii juridice (codul LEI), dacă persoanele respective deţin un astfel de identificator;
- sediul social şi, dacă este cazul, sediul real;
- numărul de telefon, fax, adresa de posta electronica, după caz;
- tipul şi natura activităţii desfăşurate;
- informaţiile despre persoanele care reprezintă clientul în relaţie cu instituţia şi puterile acestora de angajare a entităţii respective, conform informațiilor prezentate in secțiunea de mai jos;
- scopul şi natura relaţiei de afaceri cu Banca;
- informaţiile referitoare la beneficiarul real.
- natura relației care a generat calificarea în această calitate;
- numele și prenumele;
- data și locul nașterii;
- codul numeric personal sau, dacă este cazul, un alt element unic de identificare similar;
- ţara în care locuieşte;
- cetățenia;
- natura activității pe care o desfășoară;
- încadrarea în categoria persoanelor expuse public sau deţinerea calităţii de membru al familiei unei persoane expuse public ori de persoană cunoscută ca asociat apropiat al unei persoane expuse public.
- țara de rezidență fiscală și, dacă este cazul, numărul de identificare fiscala (NIF).
3. Informațiile minime referitoare la persoana fizică reprezentant al clientului persoană juridică includ:
- numele și prenumele;
- data și locul nașterii;
- codul numeric personal sau, dacă este cazul, un alt element unic de identificare similar;
- seria și numărul actului de identitate, precum și data de expirare și emitentul acestuia;
- adresa la care locuiește și identificarea regimului juridic al acesteia, respectiv dacă este domiciliu, reședință ori alt tip de atribut de identificare de același tip;
- cetățenia.
4. Banca va putea solicita și alte informații și/sau documente necesare stabilirii profilului clientului, respectiv documente justificative privind proveniența fondurilor tranzacționate sau ce urmează a fi tranzacționate prin conturile Băncii, informații și/sau documente privind sursa averii acționarului, reprezentatului legal, etc.
5. În cazul persoanelor expuse public este obligatorie stabilirea sursei averii și sursei fondurilor iar în cazul persoanelor fizice sau juridice stabilite în țări terțe identificate de Comisia Europeana drept țări terțe cu grad înalt de risc este obligatorie obținerea informațiilor privind sursa fondurilor și sursa averii clientului și a beneficiarului real implicați în relații de afaceri și/sau tranzacții.
6. Suplimentar datelor menționate mai sus, Banca va solicita informații despre FATCA/CRS pentru a respecta cerințele legislației internaționale cu privire la schimbul automat de informații.
Ce se întâmplă dacă datele nu sunt actualizate?
- Poate determina restrictionarea accesului la produsele și serviciile Băncii;
- Banca își rezervă dreptul de a refuza efectuarea operațiunilor atat la ghișeul băncii, cât și pe Garanti BBVA Online/Mobile;
- Nu vei mai putea accesa produse și servicii bancare noi;
- Banca poate decide încetarea relației de afaceri.
Definiții:
Beneficiarul real (eng. Ultimate Beneficiary Owner – UBO) – orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoană fizică sau juridică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate.
Beneficiarul real al unui cont deținut de un client persoană fizică este chiar persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacție.
Beneficiarul real al unei structuri de tip entitate juridică este persoana fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate. Definiția beneficiarului real se aplica atât societăților guvernate de legea română, cât și entităților corporative străine. Drept urmare, în determinarea beneficiarului real, dispozițiile legale se aplică și pentru societățile guvernate de o lege străină, ce dețin participații într-o societate guvernată de legea română.
Garanti BBVA nu oferă produse bancare clienților ce nu acționează în nume propriu (ex. desfășoară tranzacții în numele și interesul altor persoane) sau persoanelor juridice care nu oferă informațiile necesare în scopul identificării beneficiarului real.
Sursa averii – se referă la originea tuturor activelor financiare ale unui client. Aceasta include activitățile economice, de afaceri și/sau comerciale care au contribuit în mod semnificativ la valoarea netă globală sau la activele totale ale clientului.
Sursa averii/patrimoniului este originea întregului patrimoniu pe care o persoană l-a acumulat de-a lungul vieții (remunerații, dividende, investiții, donații, moșteniri, hotărâri de divorț etc.)
Sursa fondurilor – se referă la originea fondurilor specifice utilizate într-o anumită tranzacție ocazională, tranzacție sau relație de afaceri pe care o persoană fizică sau o persoană juridică o desfășoară cu Banca. Aceasta include atât activitatea care a generat fondurile utilizate în relația de afaceri, cât și mijloacele prin care au fost transferate fondurile clientului.
Persoane Expuse Public (PEP) – Conform prevederilor Art. 3 al Legii nr. 12/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, persoanele expuse public sunt:
“Art. 3 – (1) În sensul prezentei legi, persoane expuse public sunt persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante.
(2) În sensul prezentei legi, prin funcţii publice importante se înţeleg:
a) şefi de stat, şefi de guvern, miniştri şi miniştri adjuncţi sau secretari de stat;
b) membri ai Parlamentului sau ai unor organe legislative centrale similare;
c) membri ai organelor de conducere ale partidelor politice;
d) membri ai curţilor supreme, ai curţilor constituţionale sau ai altor instanţe judecătoreşti de nivel înalt ale căror hotărâri nu pot fi atacate decât prin căi extraordinare de atac;
e) membri ai organelor de conducere din cadrul curţilor de conturi sau membrii organelor de conducere din cadrul consiliilor băncilor centrale;
f) ambasadori, însărcinaţi cu afaceri şi ofiţeri superiori în forţele armate;
g) membrii consiliilor de administraţie şi ai consiliilor de supraveghere şi persoanele care deţin funcţii de conducere ale regiilor autonome, ale societăţilor cu capital majoritar de stat şi ale companiilor naţionale;
h) directori, directori adjuncţi şi membri ai consiliului de administraţie sau membrii organelor de conducere din cadrul unei organizaţii internaţionale.
……….
(3) Membri ai familiei persoanei expuse public sunt, în sensul prezentei legi:
a) soţul persoanei expuse public sau concubinul acesteia/persoana cu care aceasta se află în relaţii asemănătoare acelora dintre soţi;
b) copiii şi soţii ori concubinii acestora, persoanele cu care copiii se află în relaţii asemănătoare acelora dintre soţi;
c) părinţii.
(4) Persoanele cunoscute ca asociaţi apropiaţi ai persoanelor expuse public sunt:
a) persoanele fizice cunoscute ca fiind beneficiarii reali ai unei persoane juridice, ai unei entităţi fără personalitate juridică ori ai unei construcţii juridice similare acestora împreună cu oricare dintre persoanele prevăzute la alin. (2) sau ca având orice altă relaţie de afaceri strânsă cu o astfel de persoană;
b) persoanele fizice care sunt singurii beneficiari reali ai unei persoane juridice, ai unei entităţi fără personalitate juridică ori ai unei construcţii juridice similare acestora, cunoscute ca fiind înfiinţate în beneficiul de facto al uneia dintre persoanele prevăzute la alin. (2).”
Ambele categorii sunt informații necesare Băncii pentru a respecta cerințele legislației internaționale cu privire la schimbul automat de informații.
FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) – Legea conformării fiscale a conturilor străine , introdusă de către Autoritățile Fiscale (IRS) din Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a încuraja schimbul de informații fiscale între state și transparența cu privire la cetățenii și rezidenții SUA, scopul final fiind acela de a reduce evaziunea fiscală a rezidenților din SUA (persoane fizice și companii). Scopul acestui act este de a preveni evaziunea fiscală de către cetățeni sau rezidenți SUA. Această legislație este axată pe obținerea de informații de la persoanele cu obligații fiscale în Statele Unite și nu implică nici o plată suplimentară de impozit. Datorită acestui acord semnat de SUA cu diferite țări din lume, FATCA impune instituțiilor financiare din întreaga lume să identifice persoanele SUA care au conturi bancare străine și să le raporteze către autoritățile fiscale SUA (IRS). FATCA se aplică începând cu 1 iulie 2014 în procesul de cunoaștere a clientelei și deschiderea de conturi pentru clienții noi. În perioada cuprinsă între 1 iulie 2014 și data ratificării în legislația românească a IGA 1, instituțiile financiare din România au fost considerate implicit conforme cu FATCA.
CRS (Common Reporting Standard/Standardul global pentru schimbul automat de informații) – o reglementare internațională adoptată la data de 15 iulie 2014 de către OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și care are ca scop prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, întocmai ca și în cazul FATCA, prin efectuarea unei raportări anuale, care necesită colectarea de către autoritățile fiscale din tările participante a anumitor date privind clienții instituțiilor financiare și raportarea reciprocă a acestora. Implementarea în legislația românească a prevederilor CRS s-a realizat prin Legea nr. 207/ 20.07.2015 privind Codul de procedură fiscală și prin legea nr. 70/ 25.04.2016 pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimb automat de informații privind conturi financiare, semnat la Berlin, la 29 octombrie 2014. România face parte din primul grup care s-a angajat să înceapă aplicarea CRS de la data de 1 ianuarie 2016. CRS are un efect amplu și poate avea un impact asupra oricărui client, indiferent dacă acesta este o persoană fizică sau o entitate. Cele mai multe dintre tări, inclusiv toți membrii UE și centrele financiare importante din întreaga lume s-au angajat să respecte reglementările CRS, cu excepția importantă a S.U.A, care este deja angajată în scopul schimbului de informații sub acorduri interguvernamentale sub semnătură FATCA. Potrivit Codului de Procedură Fiscală, suntem obligați să avem informații corecte și complete despre țările de rezidență fiscală și numerele de identificare fiscală ale tuturor clienților noștri.
În scopul identificării clienților raportabili FATCA/CRS, Garanți Bank solicită date și verifică completarea următoarelor informații privind entitatea și persoanele de control (dacă este cazul):
– cetățenia/dublă cetățenie;
– rezidenta fiscală US/UE/alt stat;
– locul nașterii/locul înființării US/UE/alt stat;
– adresa de rezidentă sau adresa poștală US/UE/alt stat;
– numărul de telefon (prefix tara) pentru clienții aparținând statelor membre UE/US/alt stat;
– procura, împuternicire, acordate unei persoane cu domiciliul în UE/US/alt stat; ordine de plată recurente de la un cont Garanti BBVA către un cont dintr-un alt Stat Membru UE/US/alt stat;
– sursa fondurilor principale provine dintr-un stat UE/US/alt stat.