Întrebări și răspunsuri
Informații utile despre Garanti BBVA
Află tot ce ai nevoie să știi despre Fatca și CRS
- Înainte de a alege un credit, este important să ai încredere în banca care te va reprezenta. Doar alături de cei mai buni specialiști, visurile tale financiare vor deveni realitate.
- Ai întrebări?
Întrebări frecvente
Ce înseamnă FATCA?
FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) este un act normativ emis de autoritățile din SUA, care impune tuturor instituţiilor financiare identificarea clienţilor cu cetăţenie americană sau rezidenţă fiscală din SUA. In plus, aceasta impune instituţiilor financiare să trimită anual informaţii cu privire la aceşti clienţi către IRS.
Ce este CRS?
The Common Reporting Standard (CRS) este un standard global pentru schimbul automat de informaţii despre conturi financiare. Acesta a fost dezvoltat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), iar scopul său este similar cu FATCA, dar luând în considerare clienţii din toate jurisdicţiile partenere.
Care este scopul FATCA?
Scopul acestui act este de a preveni evaziunea fiscală de către cetăţeni sau rezidenţi SUA. Această legislaţie este axată pe obţinerea de informaţii de la persoanele cu obligaţii fiscale în Statele Unite şi nu implică nici o plată suplimentară de impozit.
Care este scopul introducerii CRS?
În cadrul CRS, autorităţile fiscale vor solicita tuturor instituţiilor financiare (cum ar fi Garanti BBVA) să colecteze şi să raporteze anumite informaţii cu privire la nerezidenţi. Prin urmare, instituţiile financiare vor solicita tuturor clienţilor noi şi clienţiilor existenţi care isi vor modifica statutul juridic, o declaratie pe proprie raspundere privind informatiile fiscal, în vederea conformarii cu scopurile CRS.
Care este impactul CRS?
CRS are un efect amplu şi poate avea un impact asupra oricarui client, indiferent dacă acesta este o persoană fizică sau o entitate. Cele mai multe dintre ţări, inclusiv toţi membrii UE şi centrele financiare importante din întreaga lume s-au angajat să respecte reglementările CRS, cu excepţia importantă a S.U.A, care este deja angajată în scopul schimbului de informaţii sub acorduri interguvenamentale sub semnătura FATCA.
Ce trebuie să facă Garanti BBVA pentru a se conforma CRS?
– Să obţină toate rezidențele fiscale şi Numerele de identificare fiscală (NIF/TIN) a tuturor clienţilor noi, incepând din 1 ianuarie 2016 (primii utilizatori);
– Să colecteze şi să revizuiască informaţia în vederea identificării domiciliului fiscal sau reşedinţei fiscale multiple (dacă este cazul) a clienţilor existenţi;
– Să transmită informaţiile despre conturile financiare deţinute în mod direct sau indirect, de către rezidenţii fiscali straini către autoritatea fiscală locală;
Când a fost publicat FATCA? Când a intrat în vigoare?
Actul normative a fost publicat, in SUA, în februarie 2010, dar nu a intrat în vigoare până la data de 1 iulie 2014. De la această dată, toate instituţiile financiare trebuie să solicite o documentaţie suplimentară din partea clienţilor la deschiderea contului pentru o identificare corectă.
Pe cine impactează FATCA?
FATCA privește cetățenii SUA sau rezidenții din punct de vedere fiscal în SUA și de asemenea, clienții care refuză să prezinte informațiile solicitate de institutțiile financiare (clienții neconformi).
Cum funcționeaza CRS?
Odată cu intrarea în vigoare a CRS, instituţiile financiare vor solicita informaţii suplimentare din partea clienţilor distribuindu-le catre autorităţile fiscale locale. În plus, autorităţile fiscale locale vor face schimbul de astfel de informaţii cu alte jurisdicţii partenere. Angajamentul CRS este prevazut si de către legislaţia locala (ex. Prevederea unor sanctiuni în caz de identificări sau declarații eronate ale clienților).
Ce se așteptă de la mine ca și client?
Garanti BBVA are nevoie de asistență în determinarea reședinței Dvs. fiscale. În această privinţă, vi se va solicita să furnizați o declarație privind informații fiscale (self-certificate).
De asemenea, vi se va solicita această declarație privind informații fiscale, în cazul în care Banca constată că s-ar putea să aveți obligaţii fiscale într-o ţară străină.
În plus, veţi fi responsabil pentru completarea formularului de declarație privind informații fiscale şi cu privire la notificarea prompta a Garanti BBVA cu privire la orice schimbare a informațiilor, față de cele deja declarate.
Cum este determinată rezidența fiscală?
Rezidenţa fiscală se va baza pe definiţia prevazută de legislaţia locală. Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi Autoritatea fiscală locală şi/sau un consultant fiscal.
Nu sunt cetățean/rezident fiscal în SUA. În acest caz, are FATCA impact asupra mea?
Nu. Vor fi considerați clienți ce intră sub incidenta FATCA, toți clienții identificați ca fiind raportabili (clienți având obligații fiscale în SUA sau clienți ce nu se conformează obligației de raportare), nici o informatie privind clienți non-SUA nu va fi raportată. Totuși și acești clienți vor fi identificați de către instituțiile financiare.
Sunt cetațean/rezident fiscal în SUA. Are FATCA impact asupra mea?
Da. Dacă ești cetățean SUA sau ești rezident fiscal în SUA, va trebui să prezinți Numărul de Identificare Fiscală (TIN) din SUA pentru a fi corect identificat.
O dată pe an, detalii privind persoana ta, soldul conturilor tale și plătile efectuate către aceste conturi vor fi raportate către IRS (autoritatea fiscala SUA), fie direct, fie prin intermediul autoritații fiscale locale.
O persoana care nu este născută în SUA, va fi considerată rezident fiscal în SUA?
Este posibil. Toți deținatorii de “Green Card” și persoanele considerate “rezident fiscal” conform legii fiscale SUA, va fi astfel clasificată după locul nașterii.
În acest sens, vor fi avute în vedere toate execpțiile prevăzute de reglementările SUA.
Locuiesc și plătesc taxe în aceeași țară. De ce trebuie să prezint aceste informații?
În scopurile CRS, Garanti BBVA are obligația să solicite tuturor clienților, rezidență lor fiscală, chiar dacă clientul plătește taxe în țară sa de rezidență. Dacă țara (țara în care clientul iși deschide contul) este singura rezidență fiscală, informațiile Dvs. nu vor fi transmise către jurisdicțiile partenere.
Necesită FATCA / CRS vreo acţiune suplimentară din partea clienţilor?
În general, nu. Principala obligaţie pentru clienţi este de a furniza informaţiile solicitate oricând entitatea o solicită.
Ce se poate întâmpla dacă nu mă identific corect sau refuz să furnizez informații?
Conform FATCA, dacă nu va identificați corect, veți fi clasificat ca și “neconform” și orice plată făcută în dolari SUA în contul Dvs. poate face obiectul impozitării.
Conform CRS, autoritățile fiscale locale pot stabili sancțiuni pentru clienții “neconformi”.
Ce este TIN/NIF?
Un număr de identificare fiscală (NIF/TIN) este o combinaţie unică de litere şi/sau numere alocate pentru tine. Anumite ţări nu emit un NIF/TIN, dar se bazează pe un alt număr eliberat, cum ar fi numere de securitate socială (card de sănătate – SSN)/de asigurare socială etc.
Ce se intamplă dacă m-am născut în SUA, însă nu sunt cetățean SUA sau rezident?
Dacă v-ați născut în SUA, dar nu sunteți cetățean SUA, trebuie să prezinți un certificat privind pierderea cetățeniei sau o explicație rezonabilă privind motivul pentru care nu ai obținut cetățenia la naștere sau renunțarea la aceasta.
Dacă acest document nu este prezentat, informația ta va fi raportată ca fiind primită de la o persoană având legătura cu SUA.
Dacă sunt cetățean SUA / rezident fiscal SUA, există vreo cale de a nu aplica FATCA?
Nu. Informațiile privind toți clienții SUA care au conturi financiare al căror sold agregat se încadrează peste limitele prevazute vor fi raportate autorităților fiscale.
Ce este numărul de identificare a angajatorului (EIN)? (în cazul FATCA)
Un număr de identificare a angajatorului (EIN), este, de asemenea cunoscut ca un număr de identificare fiscală federal, şi este utilizat pentru a identifica o entitate de afaceri care are angajati. În conformitate cu IRS, afacerea trebuie să aibă un EIN în cazul în care oricare dintre aceste criterii se aplică:
– Aveţi angajaţi;
– Afacerea ta funcţionează ca o corporaţie sau ca un parteneriat;
– Trebuie să completați oricare dintre urmatoarele declaraţii fiscale: Ocuparea forţei de muncă, accize sau alcool, tutun şi arme de foc
– Reţineţi impozite pentru alte motive decât salariile plătite unui nerezident;
– Aveți un plan Keogh (un plan fiscal de pensii în rate disponibil pentru persoane fizice care desfăşoară activităţi independente sau o altă întreprindere neconstituită în scop de pensionare)
– Tu eşti implicat în anumite organizaţii listate;
– Trusturi, cu excepţia anumitor trusturi revocabile, excepții, IRA, exceptând Organizațiile de afaceri constitutite pentru rambursare taxei pe venituri;
– State;
– Canale de investiții de dezvoltare imobiliară ipotecară;
– Organizaţiile-non-profit;
– Cooperativele de fermieri/agricole;
– Planuri de administrare.
FATCA și CRS afectează numai Garanti BBVA?
Nu. Legislația are impact asupra tuturor instituțiilor financiare (bănci, brokeri, fonduri etc.)
Ce este un acord interguvernamental sau IGA (Intergovernmental Agreement) – FATCA?
Un acord interguvernamental (IGA) este un acord bilateral între autoritatea fiscală a unei ţări şi guvernul SUA, care facilitează respectarea FATCA. Aceste acorduri permit FFI (institutiilor financiare) din jurisdicţiile desemnate să se conformeze FATCA, mai ales în cazul în care legile locale implică păstrarea confidenţialității.
Ce se întamplă dacă refuz să completez Declarația (Self-Certificate)?
Va trebui să completezi formularul dacă vrei să deschizi un cont nou la Garanti BBVA. Dacă avem motive să credem că aveți o rezidență fiscală într-un stat străin, avem obligația legală să transmitem informațiile la autoritățile fiscale.
A semnat Romania IGA cu SUA? (FATCA)?
Da, Romania a încheiat, în anul 2015, un Acord Interguvernamental cu SUA în baza căruia va transmite IRS informații de natură fiscală, privind persoanele care au rezidentă în SUA sau care prezintă alte elemente de identificare SUA, indicii care indică legătura cu SUA.
Ce informaţii trebuie raportate?
Informațiile furnizate în Declarație (Self-certificate) și detalii privind conturile și produsele pe care le aveți, inclusiv:
– Valorea soldului
– Valoarea totală a dobânzilor/sumelor creditate
Te-ar putea interesa și

Politica de confidențialitate
Ca urmare a sistemului bancar modern, a serviciilor bancare orientate către satisfacţia şi protecţia clientului, Garanti BBVA a adoptat şi aplică reguli de bază pentru a asigura confidenţialitatea tuturor tranzacţiilor efectuate de dumneavoastră şi protecţia tuturor informaţiilor introduse sau oferite de dumneavoastră prin intermediul site-ului web www.garantibbva.ro

Politica de utilizare cookies
Această politică vizează cookies folosite de paginile web ale serviciului de internet banking Garanti BBVA Online operat de Garanti Bank SA.

Prelucrarea datelor personale
Luăm în vedere tipurile de date personale colectate și prelucrate în cadrul GARANTI BANK SA, scopurile și temeiurile acestor prelucrări, destinatarii datelor, perioadele de stocare, drepturile persoanelor vizate.