Responsabilitate socială
Responsabilitate Socială
Credem că dincolo de obiectivul de a ne dezvolta toate liniile de afaceri, este important să ne aducem contribuția și la bunul mers al societății. Astfel, de-a lungul celor peste 20 de ani de activitate pe piața locală, banca a investit în principal în proiecte care încurajează protecția habitatelor naturale, dezvoltarea antreprenoriatului românesc, facilitarea accesului la instrumentele de educație financiară, precum și alte inițiative cu impact asupra comunității.
Protectia mediului
Ne propunem să creăm un viitor în care oamenii să trăiască în armonie cu natura. Prin urmare, avem o colaborare pe termen lung cu Worldwide Fund for Nature Organisation (WWF România), care datează din 2010, când am lansat WWF Bonus Card, primul card de afinitate eco din România. Banca redirecționează către proiectele locale de mediu ale ONG-ului 0,3% din valoarea tranzacțiilor efectuate cu acest card de credit, fără costuri pentru titularul cardului. Prin intermediul WWF Bonus Card, angajații și clienții au posibilitatea de a se implica în protejarea habitatelor naturale.
Între 2010 și 2020, Garanti BBVA a sprijinit numeroase proiecte WWF locale.
Unul dintre aceste proiecte este cel dedicat conservării Carpaților din Sud-Vest, ca primă zonă sălbatică din Europa. Acest proiect WWF, susținut de Garanti BBVA, este o inițiativă ambițioasă de reintroducere a bizonilor în Munții Tarcu, într-un sit Natura 2000 de 59.000 ha.
Acest program creează oportunități unice de a readuce viața sălbatică și de a dezvolta comunitatea locală, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a unei mici comunități locale despre importanța patrimoniului natural și cultural pe care îl numesc acasă și de a crea un cadru pentru dezvoltarea profesională În domeniul ecologiei.
Garanti BBVA a contribuit, de asemenea, la creșterea vizibilității WWF prin promovarea cauzelor sale și a proiectelor de mediu pe paginile de socializare ale Băncii.
La nivel global, asistăm la un interes clar, în continuă creștere, pentru adoptarea unui stil de viață durabil. Prin urmare, am inițiat o campanie #GoGreen pe paginile de socializare ale Băncii, cu scopul de a prezenta urmăritorilor noștri recomandări utile, pentru a ne îndrepta către o viață mai sustenabilă, atât pe plan personal, cât și profesional.
Antreprenoriat
Garanti BBVA a susținut proiecte care sporesc rolul femeilor în conducerea afacerilor. În acest sens, din 2014, Banca a dezvoltat un parteneriat solid cu o organizație non-profit, și anume Asociația Professional Women Network Romania (PWN), care a conceput un program antreprenorial educațional pentru femeile aflate în faza de înființare a unei afaceri. Asociaţia a organizat o serie de ateliere care s-au concentrat pe oferirea antreprenoarelor a unor instrumente teoretice și practice utile pentru construirea de afaceri de succes. Participantele la aceste workshopuri au accesat informații despre legislația în afaceri, impozitare și contabilitate, branding personal și social media, marketing și vânzări, negocieri, surse de finanțare etc.
Educație financiară
Garanti BBVA se concentrează și pe educația financiară, facilitând accesul la instrumentele necesare pentru ca o astfel de educație să înceapă de la o vârstă fragedă. În acest sens, începând din 2016, Banca sprijină în mod constant Asociația pentru Promovarea Performanței în Educație (APPE) lansând materiale de educație financiară dedicate elevilor, precum și ghiduri didactice pentru profesori. În 2020, din cauza pandemiei, acest program de educație financiară a devenit digital, cu ajutorul platformei SchoolMate.ro. Astfel, prin programul implementat la nivelul întregului învățământ preuniversitar (preșcolar, primar, gimnazial și liceal), elevii și profesorii au acces, gratuit, la: cursuri de sprijin pentru profesori, pe grupe de vârstă; materiale digitalizate și interactive, pe grupe de vârstă; posibilitatea întâlnirii pe platforma de învățare printr-un webinar integrat în aceasta; jocuri interactive educative etc.
Sănătate
La începutul pandemiei ne-am unit forțele cu echipele medicale, în eforturile lor de a restabili sănătatea și speranța în rândul pacienților afectați de coronavirus. Astfel, am sprijinit Spitalul Bagdasar-Arseni și Spitalul Județean Suceava în lupta cu COVID-19, printr-un buget îndreptat către organizația „Salvați Copiii”, în cadrul campaniei „Fondul de urgență pentru spitale”. Sponsorizarea a fost utilizată pentru achiziționarea de materiale și echipamente medicale necesare, precum și pentru repararea echipamentelor de ventilație și terapie intensivă.
Sprijin comunitar
Din 2019 susținem Asociația MagiCAMP, ONG care desfășoară diverse proiecte educaționale – și nu numai, dedicate copiilor care suferă de cancer.
În 2020 am sprijinit, de asemenea, Fundația Comunitară București în implementarea unui proiect menit să contribuie la îmbunătățirea peisajului urban, prin redecorarea unor pasarele sau ziduri care sunt potrivite pentru picturi murale.
Vrem să contribuim la reducerea consumului de pungi de plastic și carton și să adoptăm, pe cât posibil, o alternativă la acestea – pungi de pânză. Mai mult, dorim să promovăm utilizarea deșeurilor textile ca materie primă în procesul de producție. Având în vedere acest lucru, din 2014 colaborăm cu Atelierul de Pânză, care este un proiect al organizației non-profit ViitorPlus-asociația pentru dezvoltare durabilă. Are statutul de unitate protejată, ceea ce înseamnă că cel puțin 30% dintre angajații lor sunt persoane cu dizabilități. În România, șomajul în rândul persoanelor cu dizabilități este de aproape 90%. De aceea, este important să avem măsuri care să încurajeze menținerea și crearea de noi locuri de muncă pentru această categorie.
Pe baza colaborării noastre, am produs pungi de pânză pentru diferitele noastre proiecte de comunicare corporativă, atât interne, cât și externe.
În 2020 ne-am alăturat şi Asociației Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar Bancar, pentru a-i susține activitatea și proiectele, axate pe pregătirea profesională continuă a consilierilor juridici, dezvoltarea capacității tehnice a site-ului web al Asociației și a canalelor de comunicare cu acces public, publicarea unor lucrări de specialitate, elaborarea şi susţinerea unor luări de poziţie pentru consolidarea şi îmbunătăţirea cadrului legal de acces la profesie/ organizare a profesiei de consilier juridic.
Cultură
În contextul impactului pe care pandemia l-a avut asupra mediului cultural, am susținut proiectul „Ars Gratia Regalia – Art on the New Stage”. Acest proiect a oferit comunității experiențe valoroase prin muzică, balet și promovarea locurilor frumoase din România, printr-un videoclip, cu coregrafii originale, despre muzica artiștilor români.