La Garanti BBVA România înțelegem pe deplin provocările și incertitudinile provocate de pandemia Covid-19 și vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru a sprijini clienții în această perioadă dificilă. Trecem cu toții printr-o perioadă specială și la Garanti BBVA ne simțim responsabili să ne ajutăm clienții mai ales în aceste condiții excepționale care necesită ca noi toți să ne sprijinim și să funcționăm ca o singură echipă.

Informații pentru clienții Persoane Fizice cu credite

EFECTELE SUSPENDARII PLATII RATELOR

Te rugam sa ai in vedere ca, in cazul aprobarii cererii tale,

• perioada de creditare se va prelungi cu o perioada cel mult egala cu perioada aferenta numarului de rate amanate, doar daca se indeplinesc conditile referitoare la incadrarea in limita de varsta la terminarea contractului astfel prelungit; in cazul clientilor pentru care prelungirea maturitatii creditelor depaseste limita de varsta prevazuta in procedurile interne de acordare a creditelor, banca procedeaza la restructurarea creditelor cu incadrarea in limita de varsta;
  • pe perioada suspendarii platii ratelor se vor calcula dobanzi care vor fi percepute si platite dupa incetarea perioadei de amanare la plata a ratelor, astfel:
  • in maxim 60 de rate lunare egale, pentru creditele de nevoi personale cu garantii reale/creditele ipotecare/creditele imobiliare (inclusiv Prima Casa);

• prin capitalizare la soldul creditului si impartirea pe toata durata creditului, pentru creditul de nevoi personale fara garantii, iar capitalul astfel majorat se plateste esalonat pana la noua maturitate a creditului, incepand cu luna imediat urmatoare expirarii perioadei de suspendare;

• prin urmare, dupa incetarea perioadei se suspendare a platii ratelor, rata lunata va creste in comparatie cu situatia prezenta;
  • contractul de credit se va modifica de drept, prin efectul legii, fara incheierea de acte aditionale;

Mentionam ca, in cazul creditelor cu dobanda variabila, dobanda creditului, inclusiv dobanda amanata la plata, se va modifica urmare actualizarii indicelui de referinta.

Obligatia de a incheia polite de asigurare pentru imobilele aduse in garantie la creditele ipotecare/imobiliare (inclusiv Prima Casa) ramane valabila inclusiv pe durata suspendarii platii ratelor, in conditiile mentionate in contractul de credit.

In cazul suspendarii platii sumelor datorate aferente Cardului de credit se vor aplica urmatoarele reguli:

• Amanarea la plata se aplica pentru obligatiile de plata aferente ultimului extras de card de credit pentru care ai solicitat suspendarea platii sumei datorate, astfel Noua data scadenta va fi calculatata considerand i) numarul de luni solicitate de tine in cadrul cererii de suspendare a plarii sumei datorate si ii) data la care se emite lunar extrasul tau de card de credit; Noua Data scadenta va fi comunicata prin intermediul SMS /email;
  • Din momentul implementarii amanarii, pe toata perioada suspendarii platii sumelor datorate nu se vor mai emite extrase de cont, insa cardul de credit nu mai poate fi utilizat, limita disponibila fiind blocata; astfel, nu vor mai putea fi realizate nici tranzactiile viitoare de tipul Direct Debit, sau plati recurente;
  • Obligatiile de plata de achitat la Noua Data Scadenta, le regasesti in ultimul extras de card de credit neachitat, pentru care s-a aplicat suspendarea platii sumelor datorate;
  • In cazul in care, pe perioada suspendarii platii sumelor datorate, exista in derulare tranzactii de tipul Cumparaturi in Rate, plata ratelor va fi suspendata;
  • In cazul in care la Noua Data Scadenta vei plati integral Suma Datorata\Total Datorie Curenta, Banca nu va percepe dobanda calculata pe perioada suspendarii platii sumelor datorate; iti reamintim ca pentru a putea beneficia de facilitatea de Cumparaturi in Rate, fara dobanda, trebuie sa achiti Total Datorie Curenta;
  • In cazul in care la Noua Data Scadenta vei plati doar Suma Minima de Plata sau o suma mai mica decat Total Datorie Curenta, indiferent de modalitatea de utilizare a cardului (retrageri de numerar/cumparaturi in rate s.a), intreaga Dobanda aferenta perioadei de suspendare se va achita in luna imediat urmatoare incetarii perioadei de suspendare. Dobanda datorata, aferenta perioadei de suspendare a platii ratelor, o vei regasi in primul extras de card de credit emis, dupa incetarea perioadei de suspendare;
  • Pe intreaga perioada de suspendare a platii sumelor datorate, serviciul de Debitare Automata va fi dezactivat, in cazul in care ai optat pentru aceasta modalitate de plata a Sumelor Datorate.

Cu titlu orientativ si doar in scopul informarii tale cu privire la efectele implementarii suspendarii platii, te rugam sa gasesti mai jos un exemplu de calcul privind Suma Datorata/Suma Minima de Plata si Dobanda.

Banca va raporta in evidentele Biroului de Credit comentariul “Suspendare la plata” la nivelul fiecarui cont pentru care a fost acceptata solicitarea de amanare la plata. Scorul de credit (FICO SCORE) nu va fi afectat de comentariul "Suspendare la plata", intrucat acesta nu influenteaza algoritmul de calcul. Suspendarea la plata este o informatie care face parte din categoria “Date referitoare la evenimente care apar in perioada de derulare a produsului de tip credit”, care poate fi prelucrata in Sistemul Biroului de Credit in baza interesului legitim. Inregistrarea suspendarii la plata este necesara atat pentru a reflecta in mod corect situatia creditului, in perioada suspendarii la plata, cat si pentru continuarea desfasurarii unei activitati de creditare responsabile, in conditiile protejarii, facilitarii accesului la creditare si prevenirii indatorarii excesive a persoanelor vizate, respectarii cadrului legal referitor la evaluarea bonitatii si la reducerea riscului de credit, precum si prevenirii utilizarii sistemului financiar-bancar pentru desfasurarea unor activitati contrare legii.

Utilizarea canalelor digitale

Mai sigur e mai bine!

Gestionăm serviciile de Internet și Mobile Banking (Garanti BBVA Online și Mobile) pentru a le putea utiliza cu prioritate indiferent de tipul de operațiune bancară necesar. Avem rugămintea să fie primele luate în calcul iar în cazul în care nu ați activat Internet Banking încă, o puteți face facil la orice ATM Garanti BBVA, dacă îl aveți în proximitate, descărcând în prealabil aplicația Garanti BBVA Mobile. Această opțiune este disponibilă doar pentru clienții Persoane Fizice.

Măsuri de Securitate

Pentru a evita să deveniți victime ale tentativelor digitale de fraudă COVID-19, există o serie de acțiuni care pot reduce expunerea la virusuri:

• Fiți bănuitori în ceea ce privește mesajele alarmante sau link-uri și atașamente de la expeditori necunoscuți;
  • Amintiți-vă să contactați mai întâi serviciul de relații clienți;
  • Evitați utilizarea link-urilor și a adreselor de introducere date pe internet;
  • Instalați un antivirus pe dispozitivele avute;
  • Actualizați toate softurile și aplicațiile, inclusiv cele de antivirus, la cea mai recentă versiune;
  • Evitați să contribuiți la dezinformarea societății și verificați știrile din diverse surse înainte de a le împărtăși.

Pentru informații mai detaliate, accesați secțiunea dedicată aici:

Informații utile suplimentare

Prin ATM-urile noastre multifuncționale aveți acces la retrageri numerar. Vă rugăm să țineți cont de distanța recomandată de minim 2 metri față de orice persoană sau stând la rând.

Vă încurajăm să alegeți, cu prioritate, plățile cu cardurile bancare în locul numerarului, folosind Bonus Card și Bonus Debit Card.

Avem rugămintea de a evita vizitarea agențiilor Garanti BBVA și de a apela la colegii noștri doar în cazul în care este absolut necesar și nu puteți rezolva respectiva nevoie prin canalele digitale.

Pentru accesul in agenții vă rugăm să tineți cont de:

• Vă rugăm nu intrați dacă există deja mai mult de 3 persoane în agenție;
  • Vă rugăm păstrați o distanță de minim 1.5 metri față de persoanele din jurul vostru.
  • Vă rugăm să aveţi nasul şi gura acoperite cu maşti de protecţie sau alte materiale textile

Am implementat măsuri speciale de curățenie atât la nivel de sediu central cât și în rețeaua națională a agențiilor. Respectăm pe deplin toate cerințele și direcțiile Ministerului Sănătății, precum și pe cele ale organizațiilor internaționale.

De asemenea, vă rugăm să luați în considerare faptul că, dacă aveți simptome legate de noul virus COVID-19, așa cum este descris de autoritățile oficiale, să nu luați contact cu alte persoane și să luați măsurile necesare. Institutul Național de Sănătate Publică România publică informații actualizate în timp real despre țările țintă aici: http://www.cnscbt.ro/